Baile Tusnad, mica Elvetie

Baile Tusnad se afla la o altitudine de 650m, in cheile Oltului, pe varful de andezit Stanca Soimilor, la sud de Depresiunea Ciuc, intre muntii Harghita si Bodoc. Aceasta statiune este cea mai mica statiune balneara din tara, cunoscuta fiind azi ca “mica Elvetie”. Este atestata documentar din anul 1842, odata cu vindecarea miraculoasa a unui fiu de cioban, ce a atras atentia asupra efectului terapeutic a apelor minerale, urmand apoi actiuni de exploatare a statiunii.
Este distrusa in revolutia din anul 1849 si reconstruita din 1852, iar numele statiunii apare din 1961. In 1968 statiunea este declarat oras. Informatii despre existenta apelor minerale exista din secolul XVIII, cand erau folosite de localnicii satelor din apropiere. Aceste ape minerale, mezotermale si mofete este recunoscuta in tratarea bolilor cardio vasculare, urinare si a sistemului nervos. Intre aceste se numara 44 de izvoare naturale si foraje, 6 izvoare naturale fiind utilizate si 4 sunt folosite in cura externa( Izvoarele Ileana, Mikes, Apor, Stanescu). In cura interna se pot vindeca afectiunile digestive, gastrite hipoacide, boli metabolice, neuro endocrine, iar prin cura externa sunt recomandate in tratarea afectiunilor cardiovasculare, tulburari circulare, reumatice, nevroza astenica sau de suprasolicitare, boli ale aparatului locomotor.
Climatul este de tip subalpin, cu un aer puternic ozonat, bogat in aerosoli si ioni negativi, favorabil reconfortarii psihice.
Statiunea ofera multiple oportunitati de relaxare fiind un loc ideal de vacanta in toate anotimpurile. Se remarca o noua atractie turistica a zonei: Lacul Ciucas, reamenajat in statiune si Universitatea de Vara Tusvanyos, ca loc de convergenta a intelectualilor romani si maghiari care se intalnesc anual in a doua parte a lunii iulie, unde sunt dezbatute subiecte de interes general, urmate de concerte si alte manifestari in aer liber.
* Ruinele cetatii Stanca Soimilor, construita pe varful Stanca Soimilor de Jos, sub forma unei tigle intinse. Din barlogurile existente in zidurile cetatii, erau prinsi si trimisi soimi de vanatoare ca arenda pentru turci.
* Lacul Sf. Ana, singurul lac din Europa Centrala format in crater vulcanic pastrat intact. Reprezinta o raritate a naturii, fiind declarat rezervatie a naturii. Se afla la 28km de Baile Tusnad la o altitudine de 950m, in zona centrala a Masivului Ciomatu din Muntii Harghitei. Alimentarea se face exclusiv din precipitatii deoarece nu exista izvoare, apa acestuia fiind deosebit de limpede. Adancimea maxima este de 7m, cea medie de 4,2m. Fundul lacului este acoperit de namol si se poate face baie.
* Ruinele Cetatii Balvanyos, cea mai mare cetate secuiasca ce dateaza din secolul XIII
* Tarnovul Mohos , la sud- est de Masivul Ciomatu, turbaria este declarat monument al naturii datorita existentei a catorva specii floristice rare . Detine 80ha, de patru ori mai mare decat Lacul Sfanta Ana, si se afla la 1050 m altitudine. Turba are o grosime de 10m . Se pot intalni diferite specii de plante printre care tufe de rozmarin ruginiu, afine si plante insectivore numite „Roua Cerului”, trestia de camp, rachita.
* poteci pentru drumetie pe stanca Piatra Soimilor
* Cimitirul pasarilor, o galerie a unei mine sulfurice care s-a surpat si s-a acumulat bixid de carbon. Pasarile care ajung sub nivelul gazului, cad moarte pe jos.
* Baile Balvanyos aflata pe versantul sudic al muntilor Bodoc, la o altitudine de 840- 950 m, oferind conditii ideale de odihna si tratament, gratie numeroaselor izvoare minerale si emanatilor post vulcanice( mofete).

Comentarii

Nume: Mircea PELEA
Continut: Intr-adevar, Tusnadul poate fi asemuyit pastrand proportiile cu o adevarata \"mica Elvetie\". Am fost in foarte multe locuri in Europa si Africa dar rar gasesti o asemenea \"bijuterie\" a naturii.
Recomand tuturor, nu numai celor ce sufera de anumite afectiuni dar si celor perfect sanatosi, sa mearga macar o singura data acolo, si , cu siguranta, va veti bucura de lucruri la care nici macar nu ati visat.

prof. Mircea PELEA
jurnalist-redactor TV
avocat
Data:04.08.2011
Nume: nLKLeVGPVuwKgI
Continut: I bow down humbly in the persnece of such greatness.
Data:21.01.2012

Trimite părerea ta

Numele tău:

Adresa ta de e-mail (nu va fi publicată):

Părerea ta:

Cod de securitate
Codul de securitate:

Alte informaţii despre Tusnad

 • Obiective turistice
  • Baile Tusnad
   Baile Tusnad Statiune balneoclimaterica renumita, amplasata la o altitudine de 650 m la poalele masivului vulcanic Harghita, in jurul Lacului Ciucas de pe malul stang al Oltului, Baile Tusnad beneficiaza de un climat subalpin, cu aer curat, ozonizat si temperatura media anuala de 6oC. Pe langa posibilitat..
   Localitatea: Tusnad
  • Cetatea Balvanyos
   Cetatea Balvanyos Cetatea Balvanyos este cea mai veche cetate a secuilor, construita in secolul XI dupa unele surse desi prima atestare documentara a aparut abia in 1350. La cetate ajungi tot pe drumul care urca spre lacul Sfanta Ana, numai ca trebuie sa o iei la dreapta, treci de hotelul Best Western Balvanyo..
   Localitatea: Tusnad
  • Lacul Sfanta Ana
   Lacul Sfanta Ana Lacul este aşezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice în Carpati si in Europa de Est, care a avut loc acum cateva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ..
   Localitatea: Tusnad
  • Timovul Mohos
   Timovul Mohos Timovul Mohos - este situat langa Lacul Sf. Ana, declarat rezervatie naturala. Este vorba despre o mlastina formata intr-un crater vulcanic pe locul unui fost lac. M Tinovul Mohoş în special, este o mlaştină formată într-un crater vulcanic pe locul unui fost lac. Craterul Ciomatu este du..
   Localitatea: Tusnad
 • Unități de cazare

Harta Tusnad

Turism prin Imagini

Felul ofertei:
Tipul ofertei:
Tara:
Localitatea:
Pretul:
Alege tipul mesei:
Data plecarii:
Alege categoria de cazare:
Cauta un hotel: