Londra, orasul ploilor

Londra este capitala Angliei si a Regatului Unit, fiind cel mai important centru politic, financiar, cultural, artistic al Regatului Unit si unul dintre cele mai mari orase ale lumii. Este unul dintre cele mai cosmopolite orase ale Europei si din lume,aici locuind, permanent sau temporar, multi dintre marii bogati ai globului.
Londra este cel mai mare oras european, cel mai divers din punct de vedere etnic, cu aproape 200 de limbi vorbite si peste 30% emigranti.
Londra este port pe raul navigabil Tamisa, avand o influenta majora in dezvoltarea acestuia. Orasul a fost construit pe malul de nord, pana in secolul XVIII-lea existand un singur pod, Podul Londrei, ceea ce a facut sa se dezvolte foarte mult. De asemenea si campia Tamisei a fost un factor important in dezvoltarea acesteia. In trecut Tamisa a fost mult mai larga si mai putin adanca, insa s-au produs indiguiri si canalizari, multi dintre afluentii acesteia curgeau in subteran. Londra este supusa inundatiilor datorita fluxului si refluxului, insa pentru protejarea acestuia, in 1970 s-a construit sistemul de ecluze numit Thames Barrier la Woolwich.
Clima Londrei este temperata, cu veri calde, rareori toride si ierni blande. Vara temperaturile depasesc rar 33oC, iar iarna caderile de zapada sunt rare, stratul de zapada nedepasind 2cm. Desi este denumit ca oras „ploios”, precipitatile care cad aici sunt de ~600mm, mai putin ca in Roma sau Sydney. Datorita intindertii zonei construite, temperaturile sunt cu 5oC mai ridicate ca in exterior, deoarece cladirile si betonul retin caldura.
City of London sau Cetatea Londrei este un centru istoric al orasului si cel mai important cartier financiar al Regatului Unit, insa aceasta calitate incepe sa se degradeze datorita inaugurarii complexului Canary Wharf in Docklands.
West End sau Capatul de Vest este centrul comercial si de divertisment al Londrei, dintre cele mai importante obiective se numara: Piata Trafalgar, Oxford Street( una dintre cele mai cunoscute strazi pentru cumparaturi cu numeroase magazine celebre), Tottenham Court Road( cu magazine de electronice, calculatoare si instrumente muzicale), Soho( cartier impanzit de cafenele, pub- uri, cluburi si sex- shop-uri). Aici se va organiza Jocurile Olimpice in data de 2012, care va regenera si va duce la cresterea activitatii zonei, aceasta zona decazand dupa bombardamentele germane din 1940, ducand la decaderea portului londonez si mutarea industriei in afara orasului.
In Vestul Londrei se intalnesc magazinele de lux ca Notting Hill, Kensingon, Chelsea, parcurile Richmond cel mai mare din Londra, arene sportive( Twickenham, stadionul echipei de rugby).
Sudul Londrei gazduieste Wimbledonul cu parcul si arenele de tenis pe care se organizeaza Turneul de tenis de la Wimbledon, Brixton, Peckham, Camberwell unde locuiesc comunitati de afro- americani.
Pe malul Tamisei se poate intalni Greenwich cu parcul cu acelasi nume, Observatorul Regal din Greenwich ce marcheaza meridianul zero al lumii.
Nordul Londrei este o regiune mai deluroasa, unde se pot admira privelisti incantatoare. Dintre suburbiile importante sunt: Islington gazdă a clubului de fotbal Arsenal FC, Highgate, Camden, Hampstead, Tottenham, Harringay.
Dintre cele mai importante obiective de interes turistic se numara si Westminster( Palatul si Abatia) si Biserica Sf. Margareta din Londra care in anul 1987 au fost inscrise in patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Atractii:
• Palatul Westminster este cunoscut si sub numele de Casa Parlamentului, fiind locul unde se afla Camera Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii –Irlandei de Nord: Camera Lorzilor si camera Comunelor. A fost construit in anul 1937 si 1860 in stil stil neo- gotic, dupa incendiul din 1834 care l-a distrus aproape in totalitate. Este inclus in programul Word Heritage Sites de catre UNESCO, alaturi de Biserica Sf. Margareta si Abatia Westminster. Detine doua turnuri inalte de ~ 100m: Victoria Tower si celebrul turn cu ceas Big Ben.
• Palatul Kensington este o casa rezidentiala din Londra in care a trait regina Victoria, pana la ascensiunea la tron. A fost constituit in secolul al XVII- lea, in prezent fiind resedinta membrilor familiei regale( Ducelui si Ducesei de Gloucester, de Kent, a Printului si Printesei Michael de Kent), insa pana in 1997 a fost resedinta oficiala a Dianei , Printesa de Wales.
• Palatul Buckingham construit in 1703 servind ca resedinta oficiala a Monarhiei Britanice . Astazi este resedinta oficiala a reginei avand peste 775 de camere, de-a lungul timpului organizandu-se diferite evenimente in cinstea reginei Victoria. In timpul „Deschiderii Anuale de Vara” salile de receptie ale palatului sunt deschise pentru vizitatori. Ascunde intre peretii cladirii diferite opere ale unor vestiti artisti ca: Rembrandt, Rubens, Vermeer, Poussin, Canaletto si Claude. Tot aici se intalnesc dintre cele mai distinse piese de mobila din Franta si Anglia. Este cea mai mare cladire din lume, vizitata anual de o multime de turisti. Tot aici se intalnesc peste 30 de specii de pasari, peste 350 de specii de flori dintre care unele foarte rare.
Catedrala Sf. Paul ce dateaza din secolul 17. Este o catedrala anglicana aflata pe colina Ludgate din Londra. Eeste scaunul episcopal, fiind a cincea catedrala Sain Paul ridicata in acest loc.
• Turnul Londrei( Turnul Alb)cea mai veche constructie din Londra, pe malul nordic al Tamisei.A servit ca fortareata si ca resedinta regala, Observatorul Astronomic si 300 de ani Gradina Zoologica.
Teatrul Globe, unul dintre cele mai cunoscute teatre din Londra. Reconstruit in 1990, unde multe din piesele lui William Shakespeare au fost jucate prima dată.
• Camden Town
• Chinatown un cartier in Manhattan, in care locuiesc mai mult de 200.000 de chinezi. Este locul unde pietele si strazile sunt impanzite de mancaruri exotice, plante medicinale si cadouri, dar si antichitati si maruntisuri. Tot aici se afla templul budist si peste 200 de restaurante.
• London Eye unde este binecunoscuta roata giganta stiuta si sub denumirea de Millenium Wheel, a fost inaugurata in anul 2000 pentru intrarea in mileniul III. Detine ~135m, in zilele neinnorate putandu-se vedea de la 40km distanta. Colectia este una dintre cele mai dense, aduse chiar din Cairo, simbolizand aspecte ale culturii ale acestei civilizatii, din perioadele celebrelor dinastii si pana in perioada crestina.
• Piata Trafalgar cu monumentul amiralului Nelson, Tower Bridge,
• Acul Cleopatrei
• Marble Arch
• Palatul Hampton Court,
• British Museum este unul dintre cele mai vechi si mai importante muzee din lume, detinand statuete ale faraonilor, zeitati ale Egiptului Antic, mumii, pisici mumificate( considerate zeitati), mumii ale preotilor egipteni, mumii ale nobililor, printi printese.
• London Dungeon, London Zoo,
• Muzeul Madame Tussaud's este cel mai faimos muzeu al figurinelor din lume, cel mai vechi, avand copii de ceara de la aproape toate celebritatile secolului.
• Muzeul Freud este casa ce a apartinut lui Sigmund Freud, ce s-a refugiat in Londra pentru a fugi de persecutile naziste. Se pot vedea obiecte ce apartineau fondatorului psihoanalizei, printre care canapeaua sa celebra, mobila.
• Observatorul Regal din Greenwich a fost fondat in 1675 facand parte din Muzeul Marinei, cu o colectie impresionanta de telescoape si alte instrumente astronomice. Vizitatorii pot sa mearga pe primul meridian, care trece prin curtea observatorului. Acesta a fost mutat in afara Londrei, pentru a dispune de arii mai putin poluate, dupa al doilea Razboi Mondial.

Trimite părerea ta

Numele tău:

Adresa ta de e-mail (nu va fi publicată):

Părerea ta:

Cod de securitate
Codul de securitate:

Oferte in Londra

Alte informaţii despre Londra

 • Obiective turistice
  • Abbey Road
   Abbey Road S-ar parea poate ciudat ca milioane de turisti din lumea intreaga se reunesc pe Abbey Road doar pentru a traversa o zebra, dar asta este puterea muzicii. Strada se afla in Camden, iar la capatul de sud-est la numarul 3 se afla studiourile Abbey Road, unde The Beatles si alti artisti faimosi au in..
   Localitatea: Londra
  • Acvariul Sea Life Sea Life dispune de una dintre cele mai mari colectii de forme de viata marina din Europa: 500 de specii, 14 zone tematice si peste 2 milioane de litri de apa. Acvariul se afla in apropiere de London Eye, in cladirea County Hall. Pretul admiterii pentru un adult este de 14 lire, iar pentru cop..
   Localitatea: Londra
  • Arcul Admiralty
   Arcul Admiralty Arcul Admiralty este o cladire de birouri in centrul Londrei care incorporeaza si un arc ce face legatura intre The Mall (bulevardul incadrat de copaci care duce la Palatul regal) si Trafalgar Square la nord-est Cladirea a fost comisionata de regele Edward VII in memoria reginei Victoria, mam..
   Localitatea: Londra
  • Banqueting House Banqueting House din cartierul Whitehall este unul dinte cele mai impozante palate din stilul "Banqueting House' care a surpavietuit. Este o componenta importanta a arhitecturii englezesti, fiind prima cladire construita in stilul neo-clasic. Proiectul a fost inceput in 1619 si apartinea arhi..
   Localitatea: Londra
  • Belgrave Square Belgrave Square este una dintre cele mai mari si frumoase piete din secolul XIX. Se afla in Knightsbridge si este centrul proprietatii Belgravia. Piata isi ia numele de la Ducele Westminster, Viscontele Belgrave. Schema originala a pietei este compusa din 4 terase, fiecare cu cate 11 case mar..
   Localitatea: Londra
  • Beraria Old Truman
   Beraria Old Truman Old Truman Brewery este singura dintre fostele berarii din East End care inca mai e in picioare. Se afla pe Brick Lane in zona Spitalfields, din districtul Tower Hamlets. Fostele cladirii ale complexului au fost renovate si momentan gazduiesc peste 250 de intreprinderi, printre care galerii de ar..
   Localitatea: Londra
  • Big Ben
   Big Ben Turnul cu Ceas face parte din Palatul Westminster (unde se afla Parlamentul Britanic), insa este cunoscut in lumea toata drept Big Ben. Este cel mai mare ceas cu patru fete si al treilea cel mai inalt turn cu ceas din lume. Ceasul a fost terminat pe 10 aprilie, 1858 iar in 2009 si-a sarbatorit a ..
   Localitatea: Londra
  • Brick Lane
   Brick Lane Brick Lane este locul perfect pentru amatorii de chilipiruri si cultura indiana. Duminica de duminica vanzatorii Bengali isi astern marurile: electronice si electrocasnice, alimente, carti, biciclete, haine, mirodenii, produse indiene, cd-uri si dd-uri. Turistii sunt mai atrasi de bogatia de ..
   Localitatea: Londra
  • Carlton House Terrace
   Carlton House Terrace Cladirea Carlton House este creatia arhitectului John Nash. Intre 1812 si 1830, sub patronajul lui George IV (Printul Regent pana la moartea lui George al III lea in 1820), Nash a fost arhitectul pentru intreaga Regent Street. In Carlton House au locuit de-a lungul timpului ministrii Gladston..
   Localitatea: Londra
  • Casa lui Benjamin Franklin Benjamin Franklin a trait in casa aceasta din cartierul Soho timp de 16 ani, inainte de revolutia din America. Casa este construita intr-un stil georgian si nu a fost mobilata, pentru a se conserva mai bine trasaturile stilului arhitectural din secolul XVI. Copiii se vor bucura de programul H..
   Localitatea: Londra
 • Unități de cazare

Harta Londra

Turism prin Imagini

Felul ofertei:
Tipul ofertei:
Tara:
Localitatea:
Pretul:
Alege tipul mesei:
Data plecarii:
Alege categoria de cazare:
Cauta un hotel: