Finlanda, tara celor o mie de lacuri

Finlanda sau Tara celor o mie de lacuri, in finlandeza Suomi, sau Republica Finlandei, e situata in Europa de nord cu iesire la Marea Baltica prin intermediul Golfului Botnic la vest si a Golfului Finic la sud. Republica aflata in Peninsula Scandinavica, e formata din 6 provincii: Finlanda de Sud, Finlanda de Vest, Finlanda de Est, Oulu, Laponia si Aland.

Multe dintre obiectivele turistice din Finlanda sunt inscrise in lista patrimoniului mondial UNESCO. Acestea sunt Vechiul Oras Rauma, Cetatea Suomenlinna, Biserica din Petajavesi, Fabrica veche de carton de la Verla, Situl funerar din epoca de carton de la Sammallahdenmaki, Arhipelagul Kvarken si Arcul geodezic Struve.

Principalele orase ale Finlandei sunt : Helsinki, capitala acesteia, Tampere, Turku, Lahti, Oulu si Pori.
Helsinki, initial un sat pescaresc a devenit capitala tarii. In prezent aceasta reprezinta capitala economica a acesteia, aici avandu-si sediul importante firme internationale.
Un important obiectiv turistic il reprezinta Catedrala din Tuomionkirkko, un amestec intre renasterea gotica si ortodoxismul rus, in prezent aceasta adapostiind o biserica luterana.
Principalele atractii turistice ale orasului sunt: Castelul Turku si Catedrala, ce gazduieste Muzeul de Istorie, ambele datand din sec.XIII, Muzeul de Arta al Ateneului, unde poate fi vazuta cea mai mare colectie de pictura si scluptura din tara, Kiasma, Muzeul de Arta Contemporana, Gradina Zoologica Korkeasaari, Monumentul Sibelius si Temppelinaukio, adica Biserica din Stanca.

Turku a fost in trecut capitala tarii. Dupa un incendiu devastator, intreg orasul a trebuit reconstruit, insa a reusit sa ajunga la nivelul celorlalte. Turku este locul unde a fost infiintata prima Universitate din Finlanda, devenind astazi un adevarat centru universitar.

Savonlinna, e situat intr-o regiune de lacuri, fiind construit pe trei insule distincte, unite de poduri. Principalul obiectiv turistic al orasului il reprezinta Castelul St. Olaf, o fortareata impresionanta compusa dintr-un castel principal cu trei turnuri si un sant cu zid de protectie, cu turnuri de observare. Anual, aici are loc Festivalul de Opera Savonlinna si Festivalul de Balet Savonlinna.

Al doilea oras ca marime din Finlanda este Espoo. Orasul, cu o structura urbana destul de originala e impartit in cinci centre, fiecare de marimea unui oras obisnuit. Aici au loc anual Festivalul de Jazz si Fetivalul International de Film. Espoo e un adevarat oras-gradina, suprafata ocupata de parcuri si spatiu verde fiind foarte mare.

Orasul Vaasa, numit dupa Casa Regala suedeza se afla pe coasta de vest a Finlandei. Pricipalele atractii ale acestuia sunt: Piata si Statuia Libertatii Finlandei, situate in centrul orasului, Orasul Vechi, unde inca se mai pot vedea meterezele castelelui din sec XIV, la vest de Biserica Korsholm, Campusurile Universitare, Soderfjarden, Biserica Sf. Treime si Biblioteca Municipala Vaasa.

Provincia Oulu se afla in nordul Golfului Bothnia, la gura raului Oulijoki, fiind un important centru universitar si stiintific, detinand numeroase muzee, parcuri si terenuri de sport. Muzeul de Arta Oulu, se afla in apropiere de centrul orasului, Centrul Stiintific Tietomaa, e primul centru stiintifc din lume iar din Castelul Oulu se pot vedea numai ramasitele, dupa explozia suferita in sec XVIII.

Insulele Aland se bucura de un grad mare de autonomie, singura limba vorbita fiind suedeza. Activitatile favorie ale finlandezilor sunt schiul si alpinismul, insa nu se dau in laturi nici de la o scufundare in gheata la -20 de grade, sau de la o cursa cu care de reni.

Principalele evenimente ce au loc de-a lungul anului sunt Solstitiul de vara, Festivalul de Jazz de la Pori si Campionatul de Carat Neveste, Sonkajarvi, unde castigatorul primeste greutatea in bere a sotiei sale.

Limba oficiala a statului este finlandeza, iar in unele provincii si suedeza. Majoritatea locuitorilor vorbesc si limba engleza asa ca turistii nu vor intampina dificultasti in comunicare.

Bucataria finlandeza e foarte apreciata atat de localnici cat si de turisti, ingredientele cel mai des folosite fiind pestele, carnea de ren si nu numai, fructele si legumele.
Dintre bauturile cele mai cunoscute amintim Glogi, un vin traditional in amestec cu mirodenii si alcool tare, Koskenkorva, o bautura foarte tare asemanatoare cu votca si Sahti, berea traditionala finlandeza.

Trimite părerea ta

Numele tău:

Adresa ta de e-mail (nu va fi publicată):

Părerea ta:

Cod de securitate
Codul de securitate:

Localitati in Finlanda

Alte informaţii despre Finlanda

 • Obiective turistice
  • Castelul Finlandei
   Castelul Finlandei Cea mai mare fortareata pe Marea Baltica, pe care Suedia a cedat-o fara a lupta Rusiei si care a ramas pana la urma Finlandei. Armata Finlandeza a ajutat sa construiasca fortareata in 1748. Nu a fost cucerita niciodata cu forta, dar a fost predata rusilor spre sfarsitul secolul XIX. Astazi com..
   Localitatea: Helsinki
  • Jugendsali
   Jugendsali Jugendsali este un centru de informatii culurale si principalul loc unde te duci daca vrei sa-ti gasesti un ghid care vorbeste engleza si sa-ti arate Helsinki. centrul se afla in fostul sediu al unei banci construit in 1906. Aici vei gasi brosuri, reviste de nightlife, ghiduri de restaurante ..
   Localitatea: Helsinki
  • Muzeul de Design
   Muzeul de Design Acesta este un muzeu de specialitate care selecteaza si mentine o colectie de design. Aici se fac cercetari cu privire la istoria designului si produse contemporane. De asemenea, nu lipsesc expozitiile de arta si design finlandeze. Muzeul a fost infiintat in 1873 sub forma unei colectii de m..
   Localitatea: Helsinki
  • Palatul Presedintelui
   Palatul Presedintelui Istoria acestui palat reflecta istoria tarii: a fost construit intre 1813 si 1820 pe post de locuinta pentru un om de afaceri german. In 1843 a fost renovat ca resedinta pentru tarii rusiei. Apoi din 1919 pana in 1993 a devenit locuinta presedintilor Finlandei. Prima femeie presedinte a Finla..
   Localitatea: Helsinki
  • Satul lui Mos Craciun
   Satul lui Mos Craciun Satul este sitat la 8 km de oraşul Rovaniemi, chiar pe Cercul Polar de Nord. Este un teritoriu dedicat copiilor si Craciunului, unde poti intalni derdelusuri pentru copii, piste de ski, spiridusi, sculpturi de gheata, reni, coliba lui Mos Craciun, spiridusii lui Mos Craciun.
   Localitatea: Rovaniemi

Harta Finlanda

Turism prin Imagini

Felul ofertei:
Tipul ofertei:
Tara:
Localitatea:
Pretul:
Alege tipul mesei:
Data plecarii:
Alege categoria de cazare:
Cauta un hotel: